9-12 luni este o etapă fascinantă în viața bebelușilor. Aceștia devin mai siguri pe mișcările lor, se ridică în picioare, fac primii pași, deși continua să se deplaseze de-a bușilea, sunt foarte curioși, explorează peste tot. Este perioada când se distrează cotroboind prin sertare, închizând și deschizând uși, scoțând sau băgând lucruri în cutii. Jucăriile prezintă prea puțin inters pentru ei, obiectele casnice fiind mult mai atractive. Sunetele se diversifică, spun primele cuvinte, imită foarte bine mișcările adulților, se amuză când își descoperă imaginea în oglindă.
Ce activități se pot face cu bebelușul în această perioadă? Părinții pot face diferite jocuri și activități cu cei mici, fie pentru amuzament, fie pentru conectare, fie pentru stimularea diferitelor simțuri, pentru dezvoltarea cognitivă.
Cititul– cărțile trebuie să aibă pagini groase, imagini mari, clare și realiste. Copilul trebuie încurajat să răsfoiască paginile. Alte cărți intresante sunt cele senzoriale din diferite material și cu activități diverse.
Imitatul sunetelor– Copilul ascultă sunetul, părintele imită sunetul, apoi copilul este încurajat să repete. Cum face ceasul? Tic-tac.
Coșul senzorial– este un coș, unde se pun mai multe obiecte din materiale cât mai naturale și mai diferite. Din când în când, acestea se rotesc pentru ca bebelușul să nu se plictisească de ele. Copilul este lăsat să le exploreze, iar părintele stă lângă el și îi descrie obiectele respective. Mai multe informații despre acest coș senzorial într-un articol foarte complex aici.
O altă variantă este cea a pungilor de cadouri în care se pun diferite jucării și copilul le scoate, apoi le pune la loc.
Sticlele senzoriale- există nenumărate modele. Pot fi colorate, pot conține diferite boabe, făină, mălai, semințe etc. Copilul studiază culorile, greutatea, sunetele pe care acestea le fac.
Jocul cu eșarfele- se aruncă eșarfele în sus și copilul trebuie să le prindă.
Eșarfa în tubul de hârtie- se ascunde o eșarfă într-un tub de hârtie de bucătărie și copilul trebuie să o scoată, apoi să o bage la loc.
Ascunsul obiectului-se ascunde un obiect, iar copilul trebuie să îl găsească.
Joaca în nisip- dacă vremea permite, este minunat pentru bebeluș să experimenteze joaca cu nisip. Să pună nisip într-o cutiuță, sau să facă transferul dintr-un vas în altul. În casă se poate experimenta cu diferite alimente gen făină, mălai.
Părțile corpului- de fiecare data când copilul este dezbrăcat se poate juca jocul: Îți pup mânuța/năsucul/degețelul cu varianta Îți mănânc sau îți fur mânuța/năsucul/degețelul etc.
Jocul celor trei obiecte- se așază trei obiecte pe covor. Se numesc. Apoi se cere copilului unul dintre cele trei obiecte.
Rece-cald- se pune apă rece și caldă în două vase, iar copilul este îndemnat să experimenteze. Se atinge copilul cu diferite obiecte care îi provoacă senzații diferite: un cub de gheață, caloriferul etc. Părintele numește senzațiile pe care trebuie să le simtă copilul.
Lovitul obiectelor- cu o lingură de lemn sau cu un alt obiect tare, bebeșul poate fi încurajat să lovească cu aceste obiecte pentru a produce zgomote.
Cutia cu mingi- copilul primește un coș/o cutie cu multe mingi din diferite materiale și le studiază pe fiecare.
Prostiți-vă în oglindă- copilul este amuzat, atunci când părintele face tot felul de fețe în fața oglinzii.
Joc cauză-efect- când bebelușul atinge o parte a feței, de e nasul, părintele exclamă folosind tonuri diferite:tiiit!
Prinselea- bebelușul aleargă de-a bușilea, iar adulții merg după el, strigându-i „Te prind!”. La noi acest joc stârnește hohote de râs.
Pus și scos dopul- bebelușul primește mai multe cutii la care exersează scosul și pusul dopului.
Instrumente muzicale- xilofon, maracas, tobă.
Cărți despre animale sau figurine de animale– explicat ce animale sunt și ce sunete scot.