Ce este terapia sau consilierea de cuplu? Ajută sa discutati cu un psiholog despre problemele de cuplu? Terapia de cuplu creste riscul de a divorta? Este terapia de cuplu o solutie salvatoare? Ce este mit si ce este adevar legat de sesiunile de consiliere psihologica? Iata cateva intrebari la care m-am gandit sa raspund in urma vizionarii filmului “Terapie de cuplu”. Mi s-a parut o idee buna sa demontez cateva mituri care circula in legatura cu acest proces. Prin urmare: ce este si ce nu este terapia de cuplu?
Mit: Multi cred ca este vorba de o vizita la psiholog, unde unul din parteneri il arata cu degetul pe “vinovat” si ii cere psihologului sa “il repare”. Fals.
Fiecare membru al relatiei are contributia sa la situatia inconfortabila la care s-a ajuns. De multe ori cel care “acuza” este “vinovat”, prin anumite comportamente neadaptative.
Mit: Cu cat aduc mai multe argumente ca celalalt a gresit, psihologul o sa imi dea “dreptate”. Fals.
Psihologul nu “imparte dreptatea”, el nu este un judecator. El schimba perspectivele fiecaruia pentru ca fiecare sa poata simti ce simte celalalt intr-o situatie data.
Mit: Intr-o sedinta de psihoterapie in care spun totul se “rezolva”. Fals.
Psihoterapia este in general un proces de mai lunga durata, pentru ca scopul ei este de a modifica cognitii sau convingeri eronate, comportamente neadaptative repetitive, a instala altele benefice. Pentru toate astea este nevoie de timp, daruire, efort.
Mit: Dupa discutiile cu psihologul o sa ne intelegem perfect. Fals.
De multe ori, terapia poate dezvalui discrepante profunde intre membrii cuplului, pe care ei nu le constientizau sau nu doreau sa le constientizeze. Aceasta se poate solda cu recunoasterea rupturii, renuntarea la beneficiile secundare, iesirea din zona de confort si adunarea energiilor pentru a face pasul catre schimbare. Despartirea poate fi uneori benefica unui cuplu disfunctional.
Mit: Nu pot sa ma dezvalui unui strain. Daca partenerul are o problema, sa mearga singur la terapie. Fals.
Terapia de cuplu aduce prin simpla comunicare mediata o imbunatatire a stilului de comunicare si rezolvare a conflictelor in cuplu. Confidentialitatea din cabinet este garantia ca “secretele” vor ramane acolo. Iar psihoterapeutului nimic din ce este omenesc nu ii este strain. Ceea ce cuiva ii pare unic si special in viata lui, este posibil sa se intample multor oameni in diferite situatii, iar schimbul de experienta si constientizarea universalitatii trairilor umane este un factor catalizator al vindecarii.
Alin a vazut acest film si mi-a impartasit parerea lui despre o viata fericita in cuplu, asa cum o vede el. Pentru ca mi-a placut mult ce mi-a scris, cu permisiunea lui, va ofer “reteta” lui. Care e secretul unei vieti reusite de cuplu? Ce se poate face pentru a evita monotonia, distantarea?
Calatorie placuta!