Prinși în vâltoarea evenimentelor, cu nostalgia trecutului sau cu proiectele noastre pentru viitor, uităm deseori să trăim prezentul, neglijăm clipa actuală, care este singura care ne poate aduce trăiri intense și bucurii.
„Mindfulness pentru părinți” aduce o viziune nouă asupra parentingului prin conceptul de mindfulness. Autorii sunt doi soți, părinți a trei copii: biologul Jon Kabat-Zinn, doctor în biologie, fondatorul Clinicii pentru Reducerea Stresului și al Centrului pentru Mindfulness în Medicinăși Myla Kabat-Zinn, educatoare prenatală și doula.
Cartea este presărată cu experiențele personale ale celor doi și ne poartă prin toată această minunată aventură a parentajului, începând cu perioada sarcinii și până în adolescență, învățându-ne să trăim conștient fiecare moment. Pentru a fi capabili să trecem prin acest proces de schimbare, trebuie să dobândim o anumită calitate a atenției față de fiecare moment.
Termenul de mindfulness face referire la o stare de prezență constientă în care ne concentrăm atenția în mod intenționat, în momentul prezent și fără judecată critică. „Dacă judeci mereu totul și pe toată lumea și ai opinii despre orice, mintea și inima ta vor fi pline până la refuz de gândire și judecare, de simpatie și antipatie, iar opiniile tale îți vor întuneca posibilitatea și capacitatea de a vedea clar.” Adulții întâmpină probleme în a obține această stare, deoarece gândurile lor fug mereu, iar timpul pare că nu le ajunge și nu au răbdare să se bucure împreună cu copiii lor. De aceea, trebuie să învățăm de la copiii noștri să trăim conștient clipa prezentă, așa cum Jon Kabat-Zinn a învățat de la băiețelul său de patru ani, prin intermediul poveștii „Jack și vrejul de fasole”.
Atingerea stării de mindfulness presupune și o eliberare de bagajul emoțional al propriului trecut, de o vindecare de propria noastră copilărie. „Uneori, chiar gândul de a lăsa jos această greutate ne poate umple atât de tare de sentimente de neputință și vinovăție, încât devenim paralizați emoțional, incapabili să acționăm. Credem că dacă vom pune jos povara, vom fi un copil „rău”. Cum oare am putea face asta? ”
În primele părți, autorii explică conceptul de parentaj conștient și promovează valorile comune în educația pozitivă: acceptare, empatie, bunătate, compasiune.
Cartea vorbește de asemenea despre cât de importante sunt limitele pentru copii, despre cum le trasăm, despre echilibrul atât de greu de atins pentru părinți de a oferi sprijin tot timpul copiilor, de a răspunde nevolilor lor și de a reuși să fie angajați și în alte activități în afara casei, despre cum creștem băieți și cum creștem fete, despre implicare, timp de calitate, conectare etc.
Prin cele zece părți ale sale, volumul oferă un ghid de parenting, care pune accentul pe latura emoțională, amintind și de partea întunecoasă din viața noastră ca părinți. Este emoționant cum autorii conștientizează greșelile făcute cu copiii lor și își recunosc și statutul de părinți imperfecți într-o societate în care presiunea de a fi perfect în toate domeniile este colosală și poate avea consecințe devastatoare asupra tinerilor părinți
„Mindfulness pentru părinți” nu reprezintă doar o carte despre creșterea copiilor, ci este o carte și despre „creșterea” noastră ca părinți, despre dezvoltarea personală prin tehnicile bazate pe mindfulness și prin exercițiile pe care ni le propun autorii.
În afară de bogăția de informații științifice, de exercițiile de mindfulness, acest volum devine o lectură deosebit de plăcută și prin faptul că este presărată cu povești-parabole, cu povești terapeutice, cu legende și versuri. Aceste repere culturale aduc un plus de valoare textului și sporesc profunzimea mesajului.
Cartea „Mindfulness pentru părinți” poate fi găsită la promoție în cadrul campaniei „Cărți deschise pentru minți deschise”, inițiate de editura Herald în perioada 1.08. 2016-1.11.2016.